NAMM 2004

Namm 2004

NAMM 2004 (reportage i nr 3/2004)

av Gunnar E Olsson

Årets NAMM SHOW slog rekord både vad gäller antalet utställare (1340 företag) och besökare (närmare 75 000). Och det märktes faktiskt – det var riktigt ”knökat” på fredag och lördag! Vad beträffar riktigt sensationela nyheter så var det däremot glest med sånt på årets mässa. Det fanns i stället väldigt gott om updateringar. Alla mjukvaror kommer i nya uppdateringar och all hårdvara har fått nya färger. Och alla som vill överleva bygger sin hårdvara i Kina eller Korea. Så kan man nog summera årets mässa.

En sann NAMM-entusiast, Barry Wood (The Other Room – mastering och CD manufacturing), har som tidigare år lagt upp en hemsida med riktigt udda NAMM-nyheter. Här hittar man den mest meningslösa gitarrdesignen; Flip Out Guitar från Dewey Decibel och mycket, mycket mer. Här finns även tidigare års udda produkter. Det är verkligen värt en titt!

www.otheroom.com/namm

AUDIO EASE

Audio Ease fortsätter att släppa nya akustiska samplingar från de bästa konsert- och inspelningslokalerna i världen till sitt Altiverb convolving reverb. Trackdown Scoring Stage i Sydney används till stora orkesterinspelningar för filmmusik. Nu finns den fix och färdig i Altiverb. När man ändå var ”down under” passade man på att sampla Sydney Opera House. En av de tre bästa konserthallarna i världen Konzerthaus Vienna har också fått släppa till sin akustik.

www.audioease.com

ALESIS

En lillebror till Ion visades upp. Alesis Micron Virtual Analog Synth bygger på samma syntmotor som Ion, men har bara tre oktavers klaviatur. Micron är fullt kompatibel med Ion-program och innehåller över 1000 program och multitimbrala setups.

Micron har 8-rösters polyfoni med 3 oscillatorer per röst och är 4-parts multitimbral. Den har även en programmerbar step-sequencer, arpeggiator, rythm-sequencer för trumset och en dynamisk realtids fras-sequencer – allt synkbart till MIDI-klocka. Bland effekterna hittar vi en 40-bands vocoder som inte snor polyfoni, 4 drive-effekter samt diverse stereobusseffekter, bland annat reverb.

www.alesis.com.

APPLE

En av de större överraskningarna på årets mässa stod Apple för. Emagic-namnet var förvånansvärt osynligt. I stället stod det Apple på alla skyltar. Den lite snåriga Logicetiketten har städats upp. Nu har man skapat två väldefinierade versioner: Logic Pro 6 och Logic Express 6. Expressversionen hanterar 48 ljudspår och samplingsfrekvenser upp till 96 kHz. Den innehåller 28 olika effektpluggar. Proversionen innehåller nu alla mjukvarusyntar och liknande (även samplern EXS24mkll) – och tre nya kraftfulla mjukvaruinstrument/-pluggar: Sculpture, en modelling-baserad synt som kan skapa många olika typer av ljud, UltraBeat, en ny kraftfull ”percussion synthesizer” och Guitar Amp, en gitarrförstärkarsimulator som Apple påstår ”kan återskapa soundet från de mest välkända gitarrförstärkarna”. Framtida versioner av Logic Pro kommer att kunna hantera både Apple Loops (den nya filstandard som innehåller både tempo-, effekt- och MIDI-information) och Garage Band-projekt. Just Garage Band tilldrog sig faktiskt en väldig uppmärksamhet – kanske mest på hela mässan. Möjligheten att på ett extremt lätt sätt – och till ett mycket rimligt pris – kunna komma igång med sitt skapande tilltalar tydligen även de tyngre musikmakarna.

www.apple.com

APOGEE

Apogee Electronics visade en ny serie omvandlare: X-Series. AD-16X och DA-16X stödjer samplingsfrekvenser upp till 192 kHz och kan anslutas till ett Pro Tools- eller ett firewirebaserat system, beroende på vilka instickskort man väljer. I dessa omvandlingsburkar finner man både Apogees SoftLimit, UV22HR och den nya ”jitterfria” klockningsteknologin C777, från deras Big Ben Master Clock. De innehåller också en ny typ av switchade nätaggregat, som ska ge både lägre värmeutveckling och bättre transienthantering än tidigare modeller. AD-16X och DA-16X hanterar 16 kanaler 24-bitars A/D- respektive D/A-konvertering och bör dyka upp i en studio nära dig någon gång under våren.

www.apogeedigital.com

ARTURIA

Man följde upp succén med Moog Modular V och CS-80V med ännu en klassiker: MiniMoog V. Med alla funktioner från originalet 33 år tidigare och dessutom preset-hantering (mer än 400 följer med), MIDI-funktioner och en modulationsmatris bakom den uppfällbara panelen och utlovat mycket attraktivt pris kan man bara lyckönska – både alla användare och Arturia. Minimoog V fungerar som fristående program och i följande format: VST, DirectX, MAS, RTAS, HTDM, AudioUnit.

Man visade även Storm 3.0 med helt omarbetat gränssnitt och en mängd nya funktioner som; ny rack med plats för så många enheter (instrument eller effekter) som din dator kan hantera, ny Audio-/MIDI-sequencer, pianorullsredigering med mera.

www.arturia.com.

BEHRINGER

Behringer presenterade inte mindre än 16 nyheter på årets NAMM. Två av dessa hamnar i controller-facket: B-Control Rotary BCR2000 och Fader BCF-2000. BCR2000 har 32 rattar och BCF2000 har 8 motoriserade 100 mm reglar – allt för att kunna MIDI-styra en mängd hård- och mjukvara. Som vanligt blir prislapparna mycket behagliga när Behringer står som tillverkare.

Man visade även ett kombinerat Audio/MIDI-interface, BCA2000, med Controllerfunktioner där kommunikationen skedde via USB 2.0-protokollet. BCA2000 har två miksteg med 48 V-matning samt line- och högimpedansingång för instrument och 1 MIDI-in och två MIDI-ut. BCA2000 hanterar även format som Adat, AES/EBU, S/PDIF, Dolby Digital och DTS.

www.behringer.com

BIAS

BIAS Inc meddelade att Peak 4.1 kommer att inkludera både Roxio Jam, för bränning av Red Book-kompatibla CD-skivor och SFX Machine LT – en multieffekt-plugin. På så sätt menar Bias att man kan leverera ett komplett paket för CD-bränning, inklusive stereoinspelning, redigering, effekthantering och mastering.

www.bias-inc.com

CELEMONY

Även Melodyne har fått en lillebror: Melodyne uno – en Sample Editor-mjukvara i budgetklass för både Windows och Mac OS X. Liksom Melodyne är uno specialist på allt vad pitch transpose-hantering heter.

Celemony visade också version 2.5 av Melodyne. Med denna uppdatering finns nu RTAS-stöd vilket innebär att Melodyne kan husera fritt i Pro Tools. I Melodyne 2.5 är även filhanteringen förbättrad tack vare en ny Sound File Browser. Version 2.5 är gratis för alla registrerade 2.0-användare.

www.celemony.com

CYCLING ’74

Soundflower är en gratis mjukvara för ljudadressering mellan olika Mac OS X Core Audio-program. Fungerar i både Mac OS X 10.2 och 10.3.

För alla som blev frälsta på Pluggos alla galna ljudpluggar meddelar nu Cycling’74 att version 3.1 fungerar under Mac OS X genom sitt stöd för Audio Units. Pluggo stödjer nu även multiprocessormaskiner. Pluggo 3.1 innehåller mer än 100 ”kreativa och ovanliga” pluggar och mjukvaruinstrument och med det nya AU-stödet (tidigare finns VST och RTAS-stöd) kan man nu köra Pluggo i så gott som alla Macbaserade ljudprogram – liksom Apples Final Cut Pro och Soundtrack.

www.cycling74.com

DBX

En nyhet från DBX var en kompressor/limiter som lystrade till namnet Purple Series 162SL Compressor/Limiter. 162SL, som vi kallar den till vardags, bygger på teknologin från den blå seriens 160SL. Tanken med 162SL är att ge absolut bästa kompressor- och limiterfunktioner med bibehållet enkelt gränssnitt. Läsarna röstar genom att hosta upp de dryga tjugo lapparna 162 SL betingar på gatan.

www.dbxpro.com

DAISY ROCK

Vi hittade en ny gitarrtillverkare på NAMM. Det var Daisy Rock – ett företag som specialiserat sig på gitarrer för tjejer (i alla åldrar!). Man har knutit upp en hel del intressanta artister till märket – bland annat lär Jimmy Pages båda döttrar spela på dessa gitarrer. De modeller vi kikade på (Stardust Elite och Rock Candy) kändes riktigt trevliga.

www.daisyrock.com

DIGIDESIGN

Digidesign presenterade en ny reverbplug-in för Pro Tools|HD Accel: ReVibe. Det är ett mono-, stereo- och surround-modelingreverb. ReVibe är byggd för att kunna ta till vara kraften i de nya 321 DSP-chipet som sitter på HD Accel-kortet och ger Pro Tools TDM-användare en reverbmodeling-plugg som kan hantera det mesta i reverbväg. ReVibe klarar 96 kHz och har fått åtta helt nya reverbalgoritmer. Det är inte kompatibelt med tidigare TDM-system.

www.digidesign.com

DIGITECH

DigiTech fortsätter att försöka skapa en perfekt workstation för gitarrister. Den nya GNX4 är en fullfjädrad modeling effektprocessor, portabel 8-spårs inspelningssystem, MIDI-trummaskin, mp3-spelare och 4 in och 4 ut USB-interface.

www.digitech.com.

E-MU

E-MU Systems visade sina 1820, 1820M och 1212M Digital Audio Systems. Det är 24-bit/192kHz PCI-ljudkort som påstås ha samma omvandlare som HD 192 I/O interfacen från en annan känd tillverkare. Alla tre korten har E-MUS:s E-DSP-chip som klarar både noll-latencymonitoring och mer än 16 hårdvarubaserade effekter. Det som skiljer de olika korten åt är ut- och ingångar och andra kontakter med omvärlden. Gemensamt ska var ett mycket attraktivt pris. Audio-mjukvara medföljer.

www.emu.com

FENDER

Stratan fyller 50 år i år och det firar Fender med flera jubileumsmodeller bland annat Fender Custom Shop 50th Anniversary 1954 Stratocaster – med kropp i ask och även i övrigt mycket detaljtrogen originalet. En annan riktigt läcker gura var den nya Aerodyne Stratocaster.

Även Squireserien hade fått flera nya modeller – genomgående otroligt fina Asienbyggen.

www.fender.com

FOCUSRITE

Focusrite visade sin Liquid Channel. Den består av ett traditionell miksteg och en convolution-del som kan efterlikna alla kända miksteg och kompressorer. De samplingar som gjorts på dessa olika klassiker är så detaljerade att Liquid Channel på ett mycket övertygande sätt kan efterlikna alla nyanser som dessa apparater har i sitt speciella sound. En USB-port gör att man både kan spara alla inställningar och ladda in nya versioner av apparater som kommer ut på marknaden.

www.focusrite.com

GIBSON/EPIPHONE

Epiphone visade en Les Paul Standard Bariton, med 27,75-tums mensur – tre tum längre än en Standard LP. Den har endast en ton- respektive volymkontroll till sina öppna Alnico V-pickuper.

Från Gibson kommer en Jimmy Page signaturmodell där man exakt plankat både den speciella halsen och mikkopplingen i en av Jimmys klassiska LP-gitarrer – Les Paul #1 – en 1959 sunburst Les Paul som Page köpte av Joe Walsh på tidigt 70-tal.

Även Saul ”Slash” Hudson får en ny signaturmodell. Slash Les Paul har ett par vanliga Seymour Duncan Alnico II Pro plus en Fishman Power Bridge-enhet i stallet för mer ”akustiska” ljud.

www.epiphone.com

www.gibson.com

IBANEZ

Ibanez visade bland annat nya signaturmodeller från Joe Satriani, Paul Gilbert och Andy Timmons. Ibanez Iceman är en klassiker som nu kommer i två nya varianter; en av dem är Daron Malakians signaturmodell (mycket begränsad upplaga). IC400BK har kropp av mahogny, dubbla mikar och samma inlägg i halsen som på originalet från 70-talet.

Ibanez visade även en ny elbasserie: Roadgear. RD600HS ska ge ett traditionellt varmt sound med mycket punch i det lägre registren. Flammig lönntopp, aktiv EQ och en något bredare hals i de övre banden. Accu-caststall för en god sustain.

Ibanez EP7 Euphoria är Steve Vais akustiska signaturgitarr. Flammig lönnkropp, graverad mässing runt ljudhålet, Steves karaktäristiska blommiga pärlemårsinlägg, mahognyhals, Grover tuners i guldfinish, B-band UST pickup och B-Band A5 EQ. Varje EP7 är signerad av Steve Vai. D’Addarios coatade EXP-strängar blir allt populärare och flera gitarrfabrikat väljer att sätta dessa strängar på sina gitarrer. Nya Euphoria är ett exempel.

1993 gjorde Ibanez en nyutgåva av den klassiska Tube Screamer TS9. Succén följs nu upp med nyutgåvor av CS9 Stereo Chorus samt FL9 Flanger i samma serie. Dessutom kommer den allra första Tube Screamern, TS808.

Weeping Demon blir enligt Ibanez marknadens mest mångsidiga wha-wha-pedal. Förutom alla kontroller kan man välja om fotplattan skall gå tillbaka automatiskt eller vara i normalläge genom en justerbar fjäderinställning.

Greg Bennett, välkänd gitarrdesigner, var på plats för att visa sina nya modeller – här tillsammans med Musikermagasinets utsända. Hela serien utvidgas trots att man redan har ett av marknadens bredaste sortiment. Bennet besöker Sverige och Gitarrmässan i Göteborg sista helgen i mars för att hålla en clinic om gitarrer, mikar, träslag etc. För mer info:

www.crafton.se

www.ibanez.com

IK MULTIMEDIA

IK Multimedia hade en ny syntplugg i workstationformat på programmet, Sonik Synth 2. Den bygger på ljud från Sonic Reality och är en vidareutveckling från Sonic Synth. Sonic Synth 2 kan hantera ljud som använder lager av upp till 16 mutitimbrala delar kombinerat med olika effekter. Mer än 500 ljud är direkt åtkomliga och mer än 30 olika DSP-effekter kan användas.

Sonik Synth 2 levereras med stöd för RTAS, VST, Audio Unit, Dxi och MAS för Mac0S9, Mac0SX och Windows XP.

www.ikmultimedia.com

KORG

Korgs Legacy Collection Plug-Ins inkluderar en något nedskalad kopia av deras klassiska synt från 1978, MS-20, som controller. Mjukvarumässigt innehåller paketet virtuella versioner av MS-20, Polysix och Wavestation-syntarna – plus ett gäng effekter som kan integreras i ljuden. Paketet bygger på Korgs CMT (Component Modeling Technology) som ska kunna återskapa de gamla klassiska syntarna med stor exakthet.

Tritonsortimentet har utökats med Triton Extrem, med inbyggd rörbaserad ljudprocessor, 160 MB ROM-baserade nya ljud, USB-gränssnitt. CD-brännare och mer…

www.korg.com

KURZWEIL

Kurzweil Music Systems visade VA1 – en analog modeling-synt, som använder ”Power Shaped Oscillators” för att skapa klassiska analogliknande vågformer. VA1 erbjuder 16 rösters polyfoni, 7 samtidiga ljudkällor per röst och 4-parts multitimbralitet. Varje multitimbral part har sin egen effektuppsättning och arpeggiator.

www.kurzweilmusicsystems.com

LINE 6

Variax Acoustic 700 är ett akustiskt tillskott till Variax-familjen. Det är en acoustic modeling-gitarr som erbjuder 16 olika akustiska gitarrelaterade instrument – både nylon-, stålsträngs- och resonatorgitarrer. Variax Acoustic 700 har en limmad mahognyhals och mahognykropp med naturfärgat lock i ceder.

www.line6.com

MACKIE

Onyx är en ny serie mixrar från 15-årsfirande Mackie. Serien består av tre kompakta mixrar; Onyx 1220, 1620 och 1640 – alla har firewirekort som tillval. Mixrarna är mycket stabilt och kompakt byggda, med nya lågbrusiga miksteg, ny EQ-del etc.

Onyx 1220 är en 12-kanals (4 mik/line- och 8 lineingångar) mixer med 3-bands EQ med svepbar mid. 1620 är en 16-kanalare (8 mik/line- och 4 stereolineingångar) med 4-bands EQ med 2 svepbara midkontroller. Onyx 1640 är en 16-kanalare (16 mono mik/lineingångar) med 4 bussar och 4-bands EQ.

www.mackie.com

M-AUDIO

M-Audio fortsätter med sitt framgångsrika firewirekoncept. FireWire 18/14 är företagets första firewireinterface med ADAT-anslutningar. Det är ett 18 in/14 ut audiointerface med MIDI och word clock (24-bit/96kHz). Det klarar även 192kHz på de första 2 analoga ingångarna alla fyra analoga utgångarna. Kanal 1 & 2 har varsitt mik-/instrumentförsteg. FireWire Audiophile är ett något enklare firewireinterface. Det har 2 analoga in- och 6 utgångar + S/PDIF – allt på RCA-kontakter.

www.m-audio.com

MARTIN

Martin visade två nya archtop-modeller – alltså lite större ”orkestergitarrer” med f-hål: CF-1 och CF-2. CF-1 har en 3 tum tjock kropp, en Kent Armstrong ”floating” humbucker i halsläget och ett 3-lagers laminerat lock (gran/obeche/gran). Lönn används i sidor och bakstycke. CF-2 är något tunnare (2 1/2″) och har två Seymor Duncan-humbuckers med volym-, ton- och mikvalskontroll.

www.martinguitar.com

MOTU

Motus mjukvarusampler MachFive har nu stöd för Windows RTAS och Windows HTDM. Det innebär att Pro Toolsanvändare på alla plattformar nu kan använda MachFive. MOTU visade även nya funktioner i sin Digital Performer 4, bland annat den nya Beat Detection Engine – en mängd nya funktioner som inspirerats av både ReCycle och PT:s Beat Detective.

www.motu.com

PEAVEY

Joe Satriani fanns på plats och visade sin signaturförstärkare Peavey JSX – en trekanals förstärkartopp på 100 W med 3-bands EQ på varje kanal. Den har noise-gate och Fat-switchar på Crunch- och Ultrakanalerna. Soundet i Ultrakanalen är en blandning av soundet från Peavys Classic 50 och ett brittiskt sound. Man lade också ner mycken möda på att få clean-kanalen helt distorsionsfri. Peavey visade även en halvakustisk gitarr för jazz- och fusiongitarrister: JF-1. Den har laminerad lönnkropp, lönnhals med rosewoodgreppbräda och klassisk bestyckning med 2 humbuckers och traditonella volym- och tonkontroller. Färger: sunburst, transparent röd eller svart.

www.peavey.com

PRESONUS

Presonus visade FIREPOD, en komplett inspelningsstudio i rackform. FIREPOD har 8 mikingångar (klass A-miksteg) på kombijack, hanterar 24/96-ljud och har stöd för både Win XP och Mac OS X. Den har både MIDI in/ut och S/PDIF och 8 + 2 analoga utgångar på balanserade telejack. Den medföljande Cubase SE klarar upp till 48 ljudspår, men FIREPOD kan köras med de flesta moderna sequencerprogrammen.

www.presonus.com.

PRS GUITARS

Paul Reed Smith visade flera nya modeller. Intressantast var PRS 513 Rosewood Model – bestyckad med 5 single coil-mikar som kan konfigureras för 13 olika ljud. Den har hals i brasiliansk rosewood, 25 1/4-tumsskala, fågelinlägg i greppbrädan och ett nydesignad elektronikpaket. På fredagskvällen fick vi tillfälle att lyssna på Pauls egen grupp som spelade på den nya modellen – och den lät mycket bra!

www.prsguitars.com

PSP AUDIOWARE

Polska PSP Audioware visade 3 nya mjukvarupluggar: PSP EasyVerb, PSP MasterQ och PSP MixPak. EasyVerb har 9 olika reverbalgoritmer med stöd för samplingsfrekvenser upp till 96 kHz. PSP MasterQ är en 7-bands parametrisk EQ med stöd för ljud upp till 192 kHz.

PSP MixPak är en bundle med 4 pluggar: MixBass, MixSaturator, MixPressor och MixTreble. Alla pluggarna har stöd för VST och DirectX för PC och VST för Mac OS X (AudioUnit och RTAS för Mac OS X och RTAS för PC är på G).

www.pspaudioware.com

ROLAND

VS8F-3 Plug-In Effect Expansion Board är namnet på ett instickskort för VS-portor. Kortet gör det möjligt att använda tredjepartstillverkade pluggar tillsammans med digitalportor ur Rolands VS-serie. Det levereras med 5 pluggar. Stöd från Antares, IK Multimedia, Massenburg, TC Electronic, Universal Audio med flera väntas inom kort.

Roland fortsätter också sin utveckling av gitarrsynten. Den senaste heter GR-20 och levereras med en ny mik, GK-3. Syntserien Fantom har nu fått en helt ny motor. Den nya processorn gör det möjligt att skapa mycket kraftfulla ljud och minnesutrymmet kan nu utökas till 1GB. Den nya serien består av: Fantom-X6, X7 och X8 (61, 76 eller 88 tangenter) – och alla har en LCD i färg. Även Rolands digitala trumavdelning har hottats upp. Det nya budgetalternativet, TD-3S, har pads med dubbla triggfunktioner och ljudmodulen innehåller 114 nya ljud uppdelade på 32 trumset.

www.rolandus.com

RØDE

Røde visade bland annat en intressant handmik, S1. Det är en kondensatormik för scenbruk – med 5 års garanti!

www.rode.com.au

SCHECTER

Schecter Guitar Research visade bland mycket annat sin Hellcat VI. Det är inte en baritongitarr. Den är snarare inspirerad av de sexsträngade basar som fanns på 60-talet och som används på många Cure-plattor. Herrarna i bandet har också varit med och designat Hellcat VI. Den har 30-tumsskala och stäms en oktav under en vanlig gitarr. Strängas .025 till .095. Den är bestyckad med 3 Seymor Duncan MH-102-mikar. Alkroppen har en skruvad lönnhals med Grovermekanik.

www.schecterguitars.com

STEINBERG

Steinberg visade ett nytt USB-baserat audio-/MIDI-interface, MI4, som levereras komplett med Cubase SL i ett paket som man kallar Cubase System l 4. MI4 hanterar 16 MIDI-kanaler och har fyra in- respektive utgångar i 24/96-upplösning. Det har både två miksteg och S/PDIF-hantering in/ut. Paketpriset hamnar på 529 Euro.

www.steinberg.net

TAKAMINE

Takamine visade en ny preamp för sina top-of-the-line-gitarrer. CoolTUbe använder rörteknik för att ge ett ”varmare” sound – antagligen blir gitarren också något varmare. Vi lovar att återkomma med mer detaljer när den dyker upp senare i höst!

www.takamine.com

TAMA

TAMA-montern kröntes av ett Starclassic Exotix 2004 i utsökt quilted bubinga med pärlemorinlägg och ”Black Brushed Nickel”-beslag. Setet görs i en begränsad upplaga på 150 ex. Större chans har man att lägga vantarna på en av de 450 exemplaren av Exotix-virveln. Priserna ligger ca: 25% över Starclassic Maple, som för övrigt ställdes ut i en ny snygg lackerad Blue Sparkle. En helt ny serie, Rockstar Custom EFX, visades också. Den har grundare pukor (Accel) och en snygg Duracover i läcker vit respektive mörkblå pärlemor och ”Rock Chrome”.

Senare i vår kommer en uppdaterad metronom RW-105, den kommer att ha bakgrundsbelyst fönster och fler minnesplatser, men samma enkla handhavande som RW-100. Tama visade också en prototyp på hi-hat controller som gör det möjligt att på ett enkelt sätt låsa hi-haten i tajt läge vid spel med dubbel pedal.

www.crafton.se

TASCAM

Man flaggade för en ny GigaStudio-uppdatering som hanterar 24-bits uppspelning, realtids convolution processing, ReWire support, VST-pluggar med mera. GigaStudio 3.0:s kod har skrivits om från grunden har fått dussintals nya funktioner. GigaStudio 3.0 finns i tre olika versioner: Orchestra, Ensemble och Solo. GigaStudio Orchestra har obegränsad polyfoni (beroende på datorkraft), Ensemble-versionen hanterar 160 röster och Solo klarar 96 – samtliga 24/96. GigPulse är GigaStudios convolutionmotor, som kan sampla och återge både akustiska miljöer, mikrofoner och instrument. En uppspelningsversion, GigaPulse SP, finns i de båda mindre programmen, medan den fulla versionen, GigaPulse Pro, återfinns i GS Orchestra.

TASCAM visade även 2488, en 24-kanals HD-porta, som spelar in 24 spår med 24-bitars upplösning med 250 virtuella spår, kraftfulla redigerings- och loopfunktioner. Mixern hanterar 24 hårddiskspår och 8 analoga ingångar och 2488 innehåller både en syntdel och en kraftfull effektprocessor. Den har även en trebands EQ, tre tappningar, inbyggd CD-brännare och inbyggt USB-gränssnitt för backupp till dator. Allt detta för ett cirkapris under 1 500 dollar. Vi får se vad den hamnar på i Sverige.

www.tascam.com

VOX

Vox visade två nya förstärkare i Valvetronix-serien; Valvetronix AD15VT och AD30VT. Som alla läsare redan räknat ut är uteffekten på dessa förstärkare 15 respektive 30 Watt. AD15VT har en 8-tummare och AD30VT ett 10-tums Vox-element. Båda förstärkarna har hörlursuttag, 11 preset-program och två användarprogrammerbara platser, 11 effektprogram (plus brusreducering), en Tap-knapp samt en FX bypassfunktion.

www.voxamps.co.uk

WAVES

Nu visade även Waves ett så kallat Convolution Reverb. IR-1 är ett ”samplingsreverb” som kommer med 60 färdigsamplade konserthallar, hårdvarureverb, och andra akustiska utrymmen. Här finns allt från Santa Cecilia auditorium i Rom till Bluebird Caf i Nashville och interiören från en Lincoln Navigator.

Med IR-1 kan man också förändra fler av de parametrar som styr hur reverbet låter, mer likt en traditionell digitalt reverb, till skillnad från många av Waves konkurrenter.

En 14-dagars demo av IR-1 finns att ladda ner från Waves hemsida. Stöd finns för Mac- och PC-program via RTAS, HTDM (Mac), AudioSuite, VST, DirectX (Win), MAS (Mac) och Audio Units (Mac).

Waves visade även en ny samling pluggar i native-format speciellt lämpad för musiker. The Musician Bundle innehåller två pluggar med ”intelligent” kompression, expansion och gating; Axx, speciellt riktad till gitarrister (surprise!) och Voxx för den kräsne vokalisten. Där finns även Doubler (en automatisk ”dubbare”), Super Tap (sex multi-tap delays med filterfunktioner etc) samt MetaFlanger, den perfekta flangern för gitarristen (och alla andra).Även här finns en 14-dagars demo att ladda ner.

www.waves.com

YAMAHA

Yamaha satsade i år hårt på att få igång sitt mLAN-koncept. O1X ska bli det digitala centrum som hela musikskapandet snurrar kring. För att bland annat kunna inkludera sin Motif ES i ett nätverk presenterade man nu mLAN16E, ett kort som gör om Motif SE till ett 16-kanals 24/96 ljud- och MIDI-interface. Kortet levereras med en mLAN Patch Bay – en mjukvara som fungerar både till Windows XP och Mac OS X.

Man visade även i88X, ett mLAN-baserat audio- och MIDI-interface med två mik- och sex lineingångar med 24/96-ljud. i88X har även Adat och S/PDIF-in- och utgångar och mikingångarna har både 48 V fantommatning och insertpunkter.

www.yamaha.com