Att köpa musik… MM nr 6/2005

Att köpa musik… (ledare i MM nr 6/2005)

av Gunnar E Olsson

Först var det bara ett rykte. En god vän från Skottland hade hört att man inför releasen av iTunes-butiken i Australien nämnde flera nya europeiska länder som skulle lyckliggöras samtidigt som grabbarna och tjejerna ”på undersidan”. iTunes Music Store Sweden, och de andra nya butikerna, skulle kunna dyka upp samtidig som Apple släppte sitt nya operativsystem, Tiger, eller Mac OS X 10.4, om man föredrar den beteckningen. Ja, det sägs ju att tron kan försätta berg – detsamma gäller säkert hoppet…

Och Tiger kom – och vilket underbart operativ det är – men inte såg vi någon iTMS Sweden, fast vi kopplade upp oss ideligen och provade att välja ny iTMS. Varje gång var det samma tio flaggknappar som dök upp: Finland, Belgien, Grekland … men ingen svensk knapp.

Sedan dök nya rykten upp på webben. Någon hade lyckats hacka in sig på iTunes-sajten och hittat både Ulf Lundell och att priset var nio kronor per låt. Men fortfarande inget nytt iTunes-land … Däremot hade man på iTunes UK lagt upp nya plattor med både Cardigans och Kent, så någon form av svenskt avtal fanns tydligen. Men fortfarande kunde jag inte logga in med mitt Apple ID.

När detta läses har vi säkerligen iTMS även i Sverige – kanske i samband med att iTunes 4.8 släpps – men det är ju en klen tröst för mig just nu.

Samtidigt läser jag på nätet att holländarna försöker få igenom ett lagförslag som ska lägga en speciell skatt på alla mp3-spelare. Det låter väldigt genomtänkt, tycker jag … inte!

Man vill beskatta alla mp3-spelare med 3,28 euro per GB. Det skulle innebära ungefär 30 kronor per GB. Toppmodellen på iPod-programmet skulle plötsligt bli 1800 kronor dyrare. Detta med hjälp av skatt på en produkt som de flesta användare redan köpt sina låtar till. Skatt två gånger på samma musik alltså. Detta är en så bra affärsidé så det kommer säkert fler EU-länder att nappa på. Dumma idéer är ju något som växer som ogräs under EU-paraplyet.

Resultatet kan bli en lika idiotisk situation som den som uppstod när videokameror i DV-formatet först skulle släppas i Europa. Då klassade man inom EU dessa DV-kameror som videobandspelare om de var försedda med en firewireingång. Detta var på den tiden man använde DV-kamerans inspelningsfunktion för att kunna skicka tillbaks material som redigerats i datorn. Det gjorde att DV-kamerorna i Europa endera inte försågs med DV-ingång (vilket gjorde dem näst intill oanvändbara för praktiskt arbete) eller, om de kunde hantera en DV-signal på firewireingången, att priset gick upp med 1500–2000 kronor. Detta var självfallet innan DVD-formatet hade slagit igenom och öppnat helt nya vägar för att spara eget filmmaterial.

Samma visa varje gång ett nytt format börjar få fotfäste – VHS, DAT, CD, DVD eller som nu mp3 – först pekfingret: ”Ni får inte kopiera på detta format” och sedan på med en massa skatter och avgifter för att kompensera ett fiktivt inkomstbortfall. Allt detta för att värna en storbolagsvärld som inte haft förstånd att utvecklas i takt med teknologin. Visst, man ”skyddar artisternas och upphovsmännens intressen”, men för skivbolagen handlar det väldigt mycket om att skydda sina egna intressen i första hand, det har väl blivit något av en tradition kan man säga…

Två herrar vid namn David Kusek och Gerd Leonhard har skrivit en bok, The Future of Music, där man tittar på dessa samband och försöker sia om hur framtidens musiknyttjande kan tänkas se ut. Man beskriver visserligen världen som den ser ut i USA, men de skillnader som finns har snart ätits upp av en ständigt pågående amerikanisering av vår lilla värld. Försök få tag på boken. Det är intressant läsning.

Men låt oss avsluta med något positivt. Apples senaste operativsystem följer traditionen med att låna namnet från smidiga kattdjur. En tiger i tanken har ju aldrig varit fel – inte heller på hårddisken. Ja, och gärna en svensk tiger. Vi har ju en fin tradition på det kattdjuret. Och visst låter det väl bättre än ett trött nötkreatur? När nu detta kommer att släppas ut …

Jag installerade helt frankt Tiger ovanpå mitt gamla operativ och fann till min stora glädje att allting fungerade som tidigare, fast lite raskare. De flesta mjuk- och hårdvarutillverkare har redan släppt uppdateringar på de drivisar och program som behöver uppdateras, så själva uppdateringen kändes helt smärtfri. På köpet fick jag förstås en mängd nya intressanta funktioner. Men det får vi prata om vid ett annat tillfälle och på en annan plats. Ha ett bra operativ!