Den digitala förbannelsen MM nr 3/2005

Den digitala förbannelsen (ledare i MM nr 3/2005)

av Gunnar E Olsson

För det mesta när jag vill spela in nån musikalisk idé – ja, det brukar aldrig komma längre än så, tyvärr – brukar jag koppla någon av mina välljudande kinesiska mikar till ett trevligt miksteg och hålla det mesta analogt så långt det är möjligt, innan det forsar in i datorn via ljudinterfacet.

Häromdagen skulle jag emellertid göra ännu enklare variant, hade jag tänkt. Jag skulle gentligen bara göra en liten överföring av en kort ljudsnutt från en DAT-tape till datorn, så jag tänkte: ”piece of cake, jag tar min laptop och använder det lilla bekväma firewireinterfacet, så spar jag lite tid…” …men hej, vad jag bedrog mig, som min gamla mor brukade säga.

Först fram med den lilla bärbara DAT-bandaren, och sedan hitta den märkliga lilla kabel som man kopplar till DAT:en och som släpper ur sig en digital signal i optiskt S/PDIF-format ur andra änden. Var låg den nu då? Det var ju bara två år sedan jag använde DAT-bandaren senast!

OK, det tog bara en halvtimme att hitta den.

Men det lilla interfacet har ju ingen optisk ingång – vi får leta reda på den lilla omvandlingsburken. Den var lättare att hitta, men så gäller det också att hitta en vanlig phono/RCA-sladd av god kvalitet. Jag hade för mig att jag hade en med guldpläterade kontakter, men var sjutton ligger den…?

Till sist var alla delar samlade och vi hade signal in i interfacet – som det såg ut – men inga mätare vinkade i inspelningsprogrammet. Man blir så trött… Hur var det nu man ställde in drivrutinerna när man ville ha in en digital signal? Synd att man inte gör detta oftare, då skulle det vara lättare att komma ihåg från gång till gång.

Efter ytterligare en bra stunds pillande och ändrande på alla inställningar (visst måste man väl välja extern klocka för att synka interfacet och datorn?) förstår jag att detta inte kommer att fungera.

Vad är det då för fel? Ett besök på tillverkarens hemsida – från den andra datorn förstås, laptopen har självklart ingen internetuppkoppling just nu – avslöjar att det har kommit en ny drivrutin som ska råda bot på en del tveksamma egenheter som introducerades med en systemuppdatering som jag gjort. Ska jag ladda ner den? Eller ska jag ta den nya betan som kanske fungerar med den allra senaste systemversionen som kom i förrgår?

Jag beslutar mig för att testa betan i alla fall. Man måste ju leva farligt ibland också…

Döm om min förvåning, men efter ytterligare en avinstallation och uppdatering med betan så fungerar datorskrället som det var tänkt och jag kan överföra den lilla musiksnutten på 37 sekunder så jag kan bränna ner den på en CD. Visst kan livet var underbart ändå?

Någon dag senare skulle jag dra igång dator och ljudkort och lite kringutrustning inför en test för att lyssna igenom en redan gjord inspelning och leka lite med några nya pluggar. Men det var ingen lek, visade det sig…

Först igång med de stora grejerna – många strömbrytare blir det. Till den stora datorn har jag ett PCI-kort som har kontakt – i bästa fall – med två olika rackenheter. Men så var det där med den digitala synken… Den här kvällen ville nämligen inte datorn synka till något. Ställde jag drivisarna på intern klocka så knastrade det bara av själva f-n. Den verkade inte hitta sig själv. Ytterst märkligt!

Okej, då provar vi med att ge den en S/PDIF-signal att låsa upp till… Fortfarande bara knaster och oljud. Jag kan väl inte ha spelat in detta?

Om jag bara hade en BNC-sladd så skulle det kanske fungera om jag lyckades låsa upp alltihop till något stabilt. Men vilka maskiner har då word clock i min studio? Inte många, är jag rädd för.

För att göra en ruskigt lång historia lite kortare, så slutade det med att jag lyckades spela upp de ljudfiler jag tänkt lyssna på genom att dra en BNC-kabel med word clock från ett av ljudinterfacen till ett miksteg som också har en word clock-ingång, samtidigt som jag kopplade S/PDIF-ut från miksteget till S/DIF-in på ljudkortet. I samma sekund tystnade plötsligt knastret.

Visst, så kan man också göra, men det är inte rätt…

Och inte blev det mycket musik gjord den kvällen heller.

Ett tips: läs Carl Dahlbergs test och artikel om word clock-begreppet i detta nummer – minst två gånger. Det har jag gjort nu och det blir läxförhör nästa månad.