Gratis är gott, eller … MM nr 6/2003

Gratis är gott, eller… (ledare i MM nr 6/2003)

av Gunnar E Olsson

Förväntar vi oss att allt ska var gratis idag, eller kan vi verkligen tänka oss att betala för oss. Få av oss kan ju tänka sig att arbeta gratis – möjligtvis undantaget för välgörenhet eller väldigt behjärtansvärda ändamål, eller om det gäller att ge en kompis ett handtag med flyttlasset.

Allt annat fysiskt eller intellektuellt arbete förväntar vi oss en viss ersättning för. Utför man ett konstnärligt arbete – och dit får man väl klassa musicerande och komponerande av musik – hoppas vi också på lite ersättning för det. Allt sånt förväntar vi oss att STIM och motsvarande organisationer sköter åt oss. Men vad sjutton kan de göra om all musik kan laddas ner direkt från nätet utan att kosta ett öre? Inte mycket!

Det känns inte så lite fel att skivbolagen har varit de som gapat högst om detta – och att man bara säger sig klaga å artisternas vägnar.

Å andra sidan, som skivbolagen bär sig åt – där så gott som alla skivor är kopieringsskyddade idag – det är ju inte heller så kul. Man betalar väl inte upp emot 200 spänn bara för att få ett snyggt fodral!? Det vore väl inte för mycket begärt att kunna få göra sina egna blandband på CD från plattor man redan äger och har betalt?

Apples stora musiksatsning iTunes Music Service – än så länge bara öppen för boende i USA – där man kan köpa och ladda ner låtar direkt från en gigantisk databas på 200000 låtar har överträffat alla förväntningar. De första 18 timmarna sålde man fyra låtar per sekund á 99 cent. På en vecka hade man krängt otroliga en miljon låtar över nätet – och skivbolagen jublar. Man uppskattar att ungefär tre miljarder låtar plockas hem olagligt på nätet varje månad. Nåja, uppskattar var kanske inte rätt uttryck i sammanhanget.

Hilary Rosen, chef för RIAA, The Recording Industry Association of America, säger att Apples iTunes-sajt har potential att bli samma revolution för webbdistribution av musik som Sonys Walkman blev för musikkassetten.

iTunes 4.0 använder en Dolby-producerad codec, AAC, som ger bättre ljud och mindre filer än mp3 vid motsvarande bithastighet. Vid 128-bits komprimering/överföring är det, enligt Apples experter, väldigt svårt att skilja AAC-ljudet från okomprimerade ljudfiler. Vi har lyssnat på AAC-komprimerade ljudfiler och är beredda att hålla med. Det låter mycket bra!

Användare kan på iTunes Music Store söka på artister, låtar, genre eller annat, och de låtar man hittar kan man provlyssna – ja, i alla fall i 30 sekunder. Man kan också ladda ner omslagen till plattorna man köper.

Som tack för det utmärkta initiativet tackade marknaden genom att lyfta Apple-aktien till dess högsta värde på ett år.

På vår hemsida/Musiksjaten har vi också en uppsjö av låtar. Våra, eller rättare sagt era, musikfiler finns i mp3-formatet, men å andra sidan kan man lyssna på hela låtarna. Jag har ägnat en helg – och lite till – åt att lyssna igenom det mesta som ligger upplagt där. Det man frapperas av är att det mesta håller så hög kvalitet. Det mesta är otrolig snyggt producerat, arrat och inspelat.

Det är också väldigt roligt att läsa vad ni skriver till varandra i gästböckerna. Dessa är fyllda av glada tillrop från andra MM-läsare och musiksajtartister. Man blir så lycklig. Inte ett spår av avund eller missunnsamhet!

På Musiksajten har jag plockat ut några av de alster/artister jag är mest imponerad av. Det är både låtar som jag fastnat för för att de har något speciellt – ofta en röst som griper tag i en – men ofta kan det vara en så gediget professionell produktion så man bara smäller av för det!

Några av mina favoriter är: Kristina Carlsson, Stina Rebelius, Slide, Air port, RoQnGaZ. Går ni in på Musiksajten så får ni mer detaljer.

Den enda som faller lite utanför ramen är den där MandrakeMusic, eller vad han nu heter. Vi har sagt till honom att han får endera skärpa till sig eller ta bort sitt hemska alster från vår sajt. Hoppas att det blir det senare…

Nu ska vi bara försöka få världen utanför MM att på allvar få upp öronen för vilka musikskatter som gömmer sig på vår musiksajt.

Ni missar väl inte heller månadens specialtävling: Mixa med Pro Tools? Ni hittar mer info på vår hemsida.